Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Відеолекторій «Українським словом розпочав співати»
(до 250- річчя з дня народження Івана Котляревського)

Цьогоріч у вересні українці вшановують пам'ять зачинателя нової української літератури Івана Котляревського. І хоч творчий доробок письменника не надто об'ємний, його роль у розвитку вітчизняної культури неоціненна.

Таку концептуальну лінію провели фахівці відділу абонементу під час відеолекторію «Українським словом розпочав співати», приуроченого ювілею І. Котляревського. Першокурсники ДНЗ «Хмельницького центру ПТО сфери послуг» мали змогу почути цікаві факти про біографію митця: про приналежність до масонської ложі «Любов до істини» та до Малоросійського таємного товариства, про те що мав офіцерський чин, опікувався театром в Полтаві, від імператора отримав діамантовий перстень за культурну й просвітницьку діяльність, про те як посприяв викупленню з кріпацтва актора МихайлаЩепкіна тощо. Розповідь супроводжувалась відеороликами.

Акцентувала бібліотекар Діана Матвєєва на тому, що поема «Енеїда» - твір з серйозним підтекстом. Так учні дійшли висновку, що моторний і проворний Еней, який започатковує нову державу замість спаленої Трої, – це не що інше як художня версія реалізації державницької ідеї українців. Енеїду називають історією України в часі, а ще бенкетом слова та енциклопедією української етнографії. Учні переглянули уривок анімаційної стрічки, створеної за мотивами поеми, а потім виконали завдання «Впізнай персонажа за цитатою».

Окрім поеми говорили й про безсмертну п'єсу «Наталка-Полтавка». Юнаки і дівчата дізналися про те, що ймовірним прототипом Наталки стала молода дівчина- кріпачка, котра полонила серце молодого автора. А чесноти і характер Полтавки – це збірний образ українських дівчат, котрі славились своїм вихованням, працелюбністю та мудрістю. «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник» - і досі залишаються оздобою репертуарів багатьох театрів, а «Енеїда» за словами Єфремова стала першою ластівкою українського національного відродження.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона