Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 4
НайгіршеНайкраще 

"З ЛЮБОВ'Ю ДО УКРАЇНИ"
ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА ПИСАНОК "НАРОДНОГО ХУДОЖНЬОГО КОЛЕКТИВУ" ГУРТКА "ПИСАНКА"

комунального закладу Дунаєвецької міської ради "Будинок творчості школяра"(Керівник - Войткова Валентина Вікторівна)

Традиційно навесні у виставковій галереї бібліотеки "розцвітає" і дарує радість барвиста, неповторна, наповнена особливим змістом писанка - символ Великодня.

Цьогоріч виставка вперше змінила свій формат в зв'язку з карантином.

Відділ мистецтв пропонує надихнутись мистецтвом писанкарства віртуально, вперше презентуючи чудову колекцію писанкових виробів "З любов'ю до України", виготовлених вихованцями "Народного художнього колективу" гуртка "Писанка" комунального закладу Дунаєвецької міської ради "Будинок творчості школяра". Виявляється писанки можна розписувати не тільки воском і барвниками, використовувати техніку травлення, але й оздоблювати зернятами. Саме ці техніки опановують учасники гуртка "Писанка" під майстерним керівництвом Валентини Вікторівни Войткової. Цікаво те, що Валентина Войткова свою авторську техніку розпису поверхні яйця - зернову описала у навчально-методичному посібнику "Інноваційні технології в писанкарстві" та навчальній програмі "Писанкове зернятко".

Її писанкові "шедеври" зберігаються у музеї-архіві Клівленда, у польському музеї та приватній колекції відомого науковця Маріана Прокопека.

Вдосконалюючи свій творчий потенціал, являється активною учасницею різноманітних фестивалів, виставок, з'їздів, серед яких найбільш значущими є 11-й Всеукраїнський відкритий фольклорний фестиваль "Писанка" (м. Коломия), 3-й Міжнародний з'їзд писанкарів в с.Космач Івано-Франківської області, з'їзд писанкарів у місті Коломия у 2018 р. Учасниця Міжнародного проекту "Країна позашкілля", була нагороджена Почесною грамотою Уповноваженого Президента України з питань прав дитини М.Кулеби за досягнуті успіхи у справі навчання і виховання молодого покоління та вагомий внесок у розбудову позашкільної освіти України.

Такими ж творчими, талановитими і активними, як педагог є вихованці гуртка "Писанка", якому цьогоріч виповнилося 15 років.

За цей період з гуртка випустилося понад 700 вихованців, чудових майстрів писанкового ремесла. Для когось писанкарство стало хобі, початком родинного ремесла, а для інших професією. Метою гуртка є вивчення історії писанкарства, збереження та популяризація писанкарства на Поділлі.

Вихованці гуртка є активними учасниками та переможцями Міжнародного фестивалю дитячої творчості "Підводні фантазії" (м.Донецьк), Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва "Знай і люби свій край", Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Дню Землі (м.Кіровоград), Всеукраїнського фестивалю Святого Миколая (м.Київ), Відкритого молодіжного фестивалю-конкурсу декоративно-прикладного мистецтва "Барви Поділля"(м.Кам'янець-Подільський), Обласного свята-конкурсу писанкарства (м.Туряк, Польща, 2014 р.). Талановиті і успішні гуртківці Муц Еліна та Гребенюк Влада - стипендіати Дунаєвецької міської ради у 2019 р.

Гребенюк Влада презентувала виставку писанок та провела майстер-клас писанкового розпису для делегацій- учасниць Міжнародного проекту "Країна позашкілля" (2018 р.).

Гребенюк Влада презентувала виставку писанок та провела майстер-клас писанкового розпису для делегацій- учасниць Міжнародного проекту "Країна позашкілля" (2018 р.).

Широкою є палітра творчої діяльності гуртка - організація виставок, свят, великодні ярмарки, майстер-класи, творча співпраця з музеями району, бібліотеки, мистецькі діалоги з майстрами, проектна діяльність колективу та проведення щорічного фестивалю писанкарства "В гостях у Писанки". Творчий колектив є активним учасником соціального проекту "Відкрий серце для друга" спільно з Новоушицькою спецшколою для глухих дітей та творчого проекту "Повір у себе" з Дунаєвецьким товариством інвалідів.

Колектив гуртка активно займається громадською діяльністю - учасники благодійних акцій, культурно-розважальних заходів Будинку творчості школяра та громади.

Роботи дітей, представлені онлайн, вирізняються любов'ю до історії, традицій та культури рідного краю. В експозиції виставки представлені писанки, виконані в різноманітних техніках вихованцями гуртка різних років. Дуже органічно вплелися писанки в вишукані тематичні композиції. Приваблюють колоритні святкові композиції, присвячені рідному краю ""Від Трипілля до Поділля" В.Гебенюк і Е.Муц, "Великодня гаївка "Подоляночка" та "Подільські писанки" С.Соколовської, "Подільські візерунки" А.Пекарик. Гарні, усміхнені і талановиті юні писанкарі щасливі від того, що продовжують наслідувати стародавні українські традиції, привносять сучасну ноту натхнення в писанкарство та спонукають до творчості інших.

"У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії та уяви. І виставка писанок "З любов'ю до України" цьому підтвердження.

Пропонуємо оглянути віртуальну експозицію, де кожна писанка- це окремий малесенький світ.

album=|myalbum|itle=||thumb=|images|album=|news|}images/5045.jpg{/rokbox}

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона