Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

До ювілею Лесі Українки

Впродовж 15-25 лютого 2021р. фахівці відділу абонемента Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва мали зустрічі з старшокласниками ліцею №17, студентами Хмельницького політехнічного коледжу Національного університету "Львівська політехніка", старшокласниками ліцею «Мої обрії», метою яких є переосмислення творчості Лесі Українки. Підставою для цього є ґрунтовні дослідження Оксани Забужко. Фахівці презентували нову книгу "Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку" з передмовою О. Забужко та блаженнійшого С. Шевчука. Молоді люди мали змогу дізнатись про грані творчості великої мисткині, що виходять за рамки шкільної програми. Бібліотекарі таким чином інтерпретували її набутки, щоб зруйнувати стереотипне уявлення про одну з найпрогресивніших жінок свого часу не лише України, а Європи загалом.

Читачам було запропоновано відео, в якому дослідники, біографи, письменники, учні та студенти дають оцінку творчості поетеси. Особливий акцент було зроблено на те, якої значущості набули слова Лесі Українки під час подій на Майдані, актуальність текстів її філософської та громадянської лірики. Але основною метою зустрічі фахівців книгозбірні було розібратись у «непростих взаєминах Лесі з християнством», адже свого часу священик Московського патріархату говорив про її драматичні поеми як про єретичні, театр відмовлявся їх вводити у свій репертуар, а у часи радянського літературознавства Лесю позиціонували як атеїстку. Ґрунтовне дослідження провела відома письменниця та літературознавець Оксана Забужко, а клерикальне трактування драматичних поем Лесі через призму Біблійних текстів проводилося предстоятелем Української греко-католицької церкви Святославом Шевчуком.

Учні почули уривки драматичних поем «На полі крові», «Одержима», і проаналізувати їх виходячи з висвітлених позицій літературного критика, що сповідує принципи фемінізму і служителя церкви.

Бібліотекарі наголосили на тому, що українці мають пишатися таким виданням, оскільки подібних літературознавчих розвідок з філософсько-богословським трактуванням ідей годі пошукати і не лише у вітчизняному літературознавстві. Маємо надію, що молодь зрозуміє той факт, що творчість Лесі Українки – це елітарний пласт нашої культурної спадщини, її тексти дуже герметичні, і їх сприйняття різнитиметься залежно від того на якому етапі зрілості їх читати. У цьому і криється феномен геніального автора, якою і є Леся Українка.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона