Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

День Соборності України відзначили в обласній молодіжній бібліотеці.

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Саме цій знаменній події була присвячена історико - патріотична година «Соборність. Злука. Воля», яку працівники відділу періодики і соціокультурної роботи Хмельницької обласної бібліотеки для молоді провели спільно з музеєм міста Хмельницького та Національною скаутською організацією «Пласт» для учнів ліцею № 17 Хмельницької міської ради.

Бібліотекарі розповідали читачам про боротьбу українського народу за соборність своїх земель – одну із важливих сторінок нашого минулого, про учасників національно-визвольної боротьби українського народу у ХХ столітті, боротьбу за відстоювання конституційних засад демократії, захист державного суверенітету і територіальної цілісності України, про героїзм та відвагу сьогоднішніх воїнів-захисників. Розповідь директорки музею міста Хмельницького Галина Барабаш викликала у присутніх інтерес до сучасної історичної думки про боротьбу українського народу за Соборність своїх земель.

Андрій Колесник (Національна скаутська організація України «Пласт») зацікавив молодь розповіддю про історію та діяльність «Пласту», їх проекти і програми, які виховують сучасну молодь патріотами, допомагають нашим Збройним силам боронити країну сьогодні. Демонструвались відеофільми серії «Невідома Україна» . Присутніх зацікавила книжкова експозиція - «Сила і міць держави в єднанні»,на якій представлені книги та матеріали з періодичних видань, документи, що висвітлюють період діяльності ЗУНР та УНР, події об’єднавчого руху, який наприкінці 1918 та початку 1919 року охопив всю Україну.

З нагоди свята в обласній бібліотеці для молоді відбувся показ документального фільму з ігровими елементами «Провідник «Волох». Захід організовано у партнерстві з обласним літературним музеєм.У стрічці розповідається про керівника Дунаєвецького надрайонного проводу УПА Петра Щербатого на псевдо «Волох», який у 1943 — 1945 роках вів підпільну боротьбу проти німецьких окупантів, а після відходу гітлерівців ― проти радянської влади.

Сюжет фільму «Провідник «Волох» побудований на дослідженнях повстанського руху, які висвітлені в одному з розділів книги «Для тебе, свята Україно». Її написав у співавторстві режисер та сценарист стрічки, письменник, директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк . Василь Іванович у вступному слові перед початком перегляду познайомив присутніх з головними героями фільму - членами упівського підпілля, яке діяло на терені сучасної Хмельниччини, розповів про свою роботу над книгою та над створенням фільму, про цікаві епізоди зі зйомок, які проходили на території Хмельницької та Тернопільської областей і в яких знімались не професійні актори, а виключно мешканці громад, в яких проходили зйомки. Після перегляду фільму відбувся обмін думками, враженнями. Цікавими фактами про діяльність УПА на Поділлі поділився літератор та вчений Віталій Мацько. Всі присутні були одностайні в тому, що автори зробили вагому роботу задля збереження пам’яті про борців за волю України, зокрема, висвітливши малодосліджену сторінку історії- діяльність УПА на території нинішньої Хмельниччини. Саме на таких дослідженнях, фільмах, книгах маємо виховувати нашу патріотичну та національно-свідому молодь.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона