Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 

«Голод 1933-го: правда крізь роки»

80 років тому страшне лихоліття смерчем пронеслося Україною. П’ять мільйонів українських селян загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітарним режимом. Постраждала від Голодомору і Хмельниччина. Найбільшого лиха від голоду зазнали Деражнянський, Летичівський, Проскурівський, Солобковецький, Славутський, Чемеровецький райони. Про це свідчать спогади очевидців тих подій: “Мені у 1933-му році виповнилося 8 років. Достеменно не все добре пригадую та все ж-таки скажу, що у нашому селі Красносілці був випадок людоїдства. Тоді жила одна жінка. Звали її Мотря. Мала дві дочки і сина. Старша дочка Надія, десь 1918 року народження, а менша – Ольга була 1926 року народження. То в голодовку оця Мотря разом із Надією з’їли Ольгу, а також мого товариша-однокласника Грішу Бойчука. Закликали його в льох і там вбили. М'ясо варили в баняках. Людожерів все ж-така спіймали” – пригадує Григорій Іванович житель Деражнянського району.

Звертаючись до подій 1932-1933 років, працівники краєзнавчого відділу обласної бібліотеки для юнацтва провели вечір – спогад «Голод 1933-го: правда крізь роки» та ще раз нагадали присутнім на ньому учням ЗОШ№8, про трагічні події тих днів. Глибше зрозуміти трагедію Голодомору, відчути біль українського народу, читачі змогли прослухавши розповідь бібліотекаря та спогади очевидців голоду , зібрані та записані юними краєзнавцями в різних районах області.

Відеофільм “Великий злам” переніс юнаків та дівчат у ті страшні та трагічні часи. Книжкова виставка з фондів бібліотеки інформаційно збагатила захід, познайомила з творчістю подільських письменників, які висвітлювали тему Голодомору - П.Карася, М.Федунця, М.Мачківського, Ю.Клена, О.Греха та інших.

Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 30-х років хвилюватиме серця людей. Хвилиною мовчання учні вшанували тих, хто помер голодною смертю.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона